Хороскопи

петък, 16 юли 2010 г.

Как най-правилно да се научим да използваме софтуера

Има толкова много програми на вашия компютър. Вие използваме добре само няколко от тях. А колко от тях познавате из основи и знаете всичко, на което са способни. Май не са много. Трудно ли е да се изучи добре една програма и как най-бързо да направим това? За трудното, не е трудно. Единственото, което ви трябва е желание и време. Желание, защото не всичко става лесно и много бързо може да се изкушите да зарежете всичко, а време, защото днешния компютърен софтуер предлага много възможности и те не се откриват за един ден.

А какъв метод да използвате, за да учите ли? Има един добре познат и неостаряващ метод, който макар да ви се струва несериозен дава доста добри резултати. Това е метода на пробата и грешката. Много от добрите компютърни специалисти са го използвали и са напреднали бързо. Е разбира се, без четене няма как да стане, но пък с проби и грешки може да напреднете много. Това ви дава една добра основа, доста практика, върху която после лесно се гради останалото с помощта на четене и учене.

Да видим как ни помагат пробите и грешките. То е ясно какво представлява, но да видим как може да го използваме. Да вземем например една програма, която мнозина считат за много сложна и специална и само за определени хора – Photoshop. Искате да знаете какво прави програмата, за какво може да се използва, как може да ви послужи на вас. Начинът да разберете е като отворите програмата, имате достатъчно време и любопитство и започнете да пробвате възможностите и една по една.

Дори и да объркате нещо, винаги може да се върнете, да разучите грешката си, да минете пак по същия път и да видите дали не може да я заобиколите. А може просто да почнете от начало в същата или в съвсем различна посока. Това, дори да не го усещате ви дава добра компютърна практика и опит и знания и в един момент ще се окаже, че вие познавате програмата добре, знаете за доста от възможностите и, а не сте направили кой знае какво освен да опитвате и опитвате и пак и пак. И май се оказва, че това е правилния път.

Не искате да учите така или нямате време. Какви възможности ви остават тогава? Може да се запишете на специализиран компютърен курс за начинаещи например. Да но това също изисква време и то когато те ви кажат, а не когато вие искате. Това струва и пари, понякога доста. А и на курса ви обучават неща, които те са решили, че трябва да научите. Ами ако искате да научите нещо допълнително? Пак ще трябва да отделите време сами и да се самообучавате. Така че компютърният курс може да ви даде една основа, но не се знае колко добра ще е тя и дали ще ви послужи добре.

Другата възможност е някой да ви помогне. Някой, който има повече опит и знания за даден компютърен софтуер. Това също не е много удобно, защото така ще трябва да се съобразявате с човека, който ви обучава, с неговото свободно време и с неговите знания. А те може да са ограничени, което ограничава и вас. Затова както казахме, най-добре е да се обучавате сами.
За да е ефективен обаче този метод, трябва да имате правилен подход. Не трябва да си мислите, че това е трудно или че машината е по-умна от вас и никога няма да можете да си служите правилно с нея. Поставяйте си граници, достигайте ги и задминавайте. Бъдете неуморни и не спирайте да сте любопитни. Всеки незначителен бутон, който натиснете може да ви открие един нов свят за изучаване. Не се старайте да запомняте всичко, а просто пробвайте. Мозъкът ни е така направен, че без да искаме той запомня неща, за които и не предполагаме и после изведнъж откриваме, че ги знаем.

Много от специалистите, ще ви кажат, че така няма да се получи нищо. Че по този начин само ще си загубите времето. Но сме сигурни, че в началото те също са учили по този метод, просто сега са забравили. Да не мислите, че те са чели в книга как се разглобява компютър или как се пише в Word или как се рисува в Paint. Учили са се като са пробвали или просто използвали несъзнателно програмите, когато им е трябвало, а мозъкът е запаметявал. Затова не се страхувайте и вие да учите по този начин и много скоро ще постигнете много добри резултати.

Няма коментари: