Хороскопи

петък, 2 юли 2010 г.

Хонорарите на Тодор Живков: 109 бона за тритомник

В редакцията ни попадна рядък и уникален документ - хонорарна сметка, подписана лично от бившия държавен глава Тодор Живков за възнаграждение, получено на 31 юли 1986 г. Разписката е подготвена в централата на ПП на БЗНС, в чието издателство бай Тошо тогава е автор на тритомник от свои съчинения.

Заглавието на томовете "Партията е вярна на своите верни съюзници" веднага разкрива "червената нишка" в статиите и речите на Първия човек-трайното сътрудничество с оранжевия съюзник на БКП.
Счетоводителят на БЗНС е калкулирал, че високопоставеният автор трябва да получи по 600 лв. на авторска кола, т.е. 182 коли х 600 = 109 200 лв. По тогавашните финансови правила (член 8 от закона) на Живков е удържан данък общ доход в размер на 45 071 лв. и 80 стотинки. В крайна сметка председателят на Държавния съвет слага в джоба си 64 128 лв. и 20 стотинки.

Нататък историята е позната. Само четири години след като сложил подписа си върху уникалния хонорарен фиш, Живков вече е подсъдим по легендарното дело №1. Между обвиненията тогава имаше и следното - държавният глава е взел неправомерно суми за трудове, писани от други. Съдът навремето наложи част от тези суми да бъдат върнати на държавата.
С една дума: пито - платено!

Няма коментари: