Хороскопи

сряда, 2 юни 2010 г.

Цветана Манева: Ценя всяка своя бръчка!

Актрисата лепи шамар на Руси Чанев, мята в леглото Тодор Колев

Лъвицата на българския театър - така наричат Цветана Манева. Възрастта й е видна, но тя твърди, че цени всяка своя бръчка. Играе все така всеотдайно. Наскоро тя изгря на сцената на театър „София" като Клитемнестра в „Електра, или свалянето на маските". Сред най-известните й театрални роли са Медея, Жулиета, Нора на Ибсен, Албена на Йовков. Зрителите я помнят от филмите „Басейнът", „Последната дума", „Дами канят". Цветана Манева втори път е омъжена за четири години по-младия от нея актьор и бивш зам.-министър на културата депутат Явор Милушев.

Прощъпалникът й на голям екран е на 17 години, когато участва в последния филм на известния режисъор Дако Дакобски „Калоян". Баща и, известният пловдивски актьор Георги Манев, не остава доволен. Бъдещата звезда не може да артикулира правилно „р" и „л". Естествено, не я приемат във ВИТИЗ, а 6 завод „Сърп и чук" да лепи чанти. След година упоритата блондинка с конска опашка атакува за втори път театралния бастион. Зевзеци обичат да разказват за острия език и хъса на актрисата. Цеца наистина е напориста и не цепи басма на никого. Пикантна случка между Цветана и колегата и Руси Чанев още се коментира в гилдията. Руси обича да говори, да анализира. На една репетиция Цеца не издържа и му зашива шамар, за да млъкне. Пак така Цветана метва на леглото Тодор Колев по време на едно дамско парти, имитирайки изнасилване. Първият съпруг на театралната дива е операторът Николай Пенчев, който според колеги със седмици не изтрезнява. След развода си с него актрисата изпада в депресия. В спектакъл на Любен Гройс обаче среща днешния си спътник в Живота - чаровника Явор Милушев. Колегите на Цветана са единодушни, че тя е страшно ревнива и навремето не изпуска от очи своя привлекателен за Жените втори съпруг. Една от Жълтите клюки носи, че звездното семейство в определен период от Живота си били членове на нашенски клуб Анонимни алкохолици". Цветана Манева е любимка на Тодор Живков и се издига до поста

член на ЦК

на БКП

Все пак своите удрят най-страшно. Заради конфликт с партийните грандове на Пловдив, които забраняват последния спектакъл на Любен Гройс „Босилек за Драгинко", актрисата напуска театъра на родния си град. Вече не я харесват така. Дори й намират махна, че играе на сцената по комбинезон и прави стриптийз. Все пак е член на

БКП!

Цветана Манева обаче има една

коронна роля - Медея

В нея има чувството, че се докосва до дуендето. За 13 години на пловдивска сцена, още толкова в столичния „Сълза и смях" и като свободен артист Цветана Манева изиграва Жените, за които мечтае всяка актриса - от Ибсеновата Нора и Шекспировата Жулиета, през Лора от „Нирвана" Маша от „Три сестри", Йовковата Албена, Антигона и Беатриче до героините и на по-зрели години от „Есенна соната", „Монолози за вагината", Даролд и Мод", „Падането на Икар"

Харесват я и чуждите режисьори: руснакът Василий Ливанов я превърна в икономка на Дон Кихот, а французинът Жак Дорфман - в майка на легендарния Версенжеторикс. Цветана Манева обаче най се гордее с ролята си на щастлива баба на внуците си Петър и Цветана.

Няма коментари: